Snijd de stelen en buitenste bladen van de artisjokken of breek ze af. Zet ze op in ruim koud water met de partjes citroen en kook ze in ca. 40 min. gaar. Leg een deksel of bord op de artisjokken, zodat ze goed onder water blijven. Als een blaadje gemakkelijk loslaat, zijn ze gaar. Meng intussen alle ingredienten voor de mosterdvinaigrette tot een gladde saus en breng op smaak. Doe voor de chili-aioli de tenen knoflook, rode pepers en wat zout in een vijzel en wrijf fijn of maal alles in de keukenmachine. Klop 2 eidooiers en 1 el citroensap erdoor en onder voortdurend kloppen (eerst druppel voor druppel, dan in een straaltje) de olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Wrijf voor de ansjovisvinaigrette de ansjovisfilets en knoflook fijn in een vijzel. Voeg azijn en citroensap toe. Voor een romige saus ook room erbij doen. Roer goed en klop vervolgens de olijfolie erdoor. Schep de artisjokken uit de pan en laat ze uitlekken. Geef ieder een artisjok en doop de blaadjes in de vinaigrettes. Schep als je het hooi verwijderd hebt, wat vinaigrette op de bodem.
Artisjokken Met 3 Vinaigrettes is een recept van Smulweb.nl