1 Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een grote ovenschaal in met boter. Doe het water en de boter in een grote pan en breng tot het kookpunt. Als de boter is gesmolten haal de pan van het vuur en doe alle bloem er in één keer bij. Roer het mengsel in 30 seconden met een houten lepel tot een glad geheel. Laat het iets afkoelen. 2 Klop de eieren er één voor één door en blijf kloppen tot het mengsel dik en glanzend is. Roer de kaas en de mosterd erdoor en breng op smaak met zout en peper. Verdeel het mengsel langs de randen van de ovenschaal. Laat in het midden ruimte vrij voor de vulling. 3 Pureer voor de vulling de tomaten in een blender of keukenmachine. Giet ze in een maatbeker en vul met water aan tot 3 dl. 4 Verhit de olie en boter in een braadpan. bak de ui 3-4 minuten tot hij zacht maar niet bruin is. Doe de champignons erbij en bak ze 2-3 minuten tot ze bruin beginnen te kleuren. Voeg de bloemkool toe en roerbak hem 1 minuut. 5 Doe de tomaten met het water, de tijm en peper en zout erbij. Kook het geheel zonder deksel op zacht vuur tot de bloemkool net zacht is. 6 Schep het mengsel in de holte in de ovenschaal en doe al het vocht erbij. Bak het 35-40 minuten in de oven tot het deeg goed gerezen en goudbruin is. TIP Uiteraard kan dit gerecht ook met andere groenten worden bereid.
Groentengougère is een recept van Smulweb.nl