Overgiet de linzen met 1 liter kokend water. Prik de kruidnagels in de ui en doe die met de foelie, het laurierblad, de jeneverbessen en de peterseliestelen in de pan, leg daar het deksel op en laat de linzen weken. Verwarm daarna de olie in een pan met een dikke bodem, fruit daarin de ui met de knoflook en smoor daarna de bleekselderij 3-5 minuten mee. Neem intussen de foelie, het laurierblad, de jeneverbessen en de peterselie uit het weekwater van de linzen. Neem de kruidnagels uit de ui, snipper die fijn en doe deze ui met de linzen en het weekwater in de pan bij de ui met knoflook en bleekselderij. Doe hierbij de citroenschil, 2 eetlepels tomatenpuree en 1 liter kokend water bij en roer tot dat kookt. Roer een papje van de soja met de tijm, de rozemarijn, de salie en het laurierbladpoeder en roer dat door de inhoud van de pan. Laat de linzen, afhankelijk van de soort, de kwaliteit en de duur van het weken, in 30-60 minuten gaar worden. Roer een papje van de nootmuskaat, de bloem en de melk en bind daarmee de linzensoep. Proef de soep en voeg daaraan naar smaak peper en zout of aroma toe.
Vegetarische Linzensoep is een recept van Smulweb.nl