Verwijder de korstjes en snijd het brood in kleine dobbelsteentjes. Snijd het spek in smalle reepjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in dobbelsteentjes. Besprenkel de appelblokjes met een beetje citroensap om verkleuren te voorkomen.Giet de soep als het kwartier verstreken is door een zeef over in een schone pan, voeg de slagroom toe en breng het geheel weer aan de kook. Voeg al roerende, met kleine hoeveelheden tegelijk, de geraspte kaas toe en blijf roeren tot de kaas volledig is gemsolten. Breng de soep op smaak met zout, peper en - eventueel - een scheutje calvados of kirst en houd hem warm.Verhit 20 gr boter in een koekenpan en bak de spekjes op een vrij hoof vuur tot ze goudbruin en krokant zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en houd ze even apart op een bord. Bak de broodblokjes in de achtergebleven boter eveneens goudbruin en leg ze bij de spekjes. Laat, als dat nodig is, nog een klontje boter smelten en bak daarin, op een hoog vuur en onder regelmatig omscheppen, de appelblokjes mooi goudgeel.Breng de soep weer een tel aan de kook en verdeel hem ober voorverwaqrmde soepborden of -kommen.
Cider-kaassoep Met Croutons is een recept van Smulweb.nl