De papaja′s halveren en de pitten met een theelepeltje verwijderen. De vruchten met een dunschiller schillen. De helft van de papaja′s wegzetten en de andere helft in kleine blokjes snijden. De bosuitjes wassen, de slappe blaadjes en de wortelaanzet verwijderen. De uitjes in de lengte halveren en in zeer kleine ringetjes snijden. De paprika wassen, halveren, het zaad en de zaadlijsten verwijderen en het vruchtvlees in zo klein mogelijke stukjes snijden. De verse peper in de lengte halveren, de zaadjes verwijderen en de peper zeer fijn hakken. De rest van de papaja′s in grote stukken snijden en pureren. De stukjes papaja, paprika, bosuitjes en verse peper voorzichtig door deze puree scheppen en alles met zout, peper, cayennepeper en 1-2 el limoensap op smaak brengen. De basilicumblaadjes fijnhakken en ook door de saus mengen. De saus enige tijd laten staan. Een zware pan of grillpan op het vuur zetten en goed heet laten worden. De inktvissen uit de marinade halen, even laten uitlekken en 2-3 minuten in de pan rondom goudbruin bakken.
Calamares Met Papajasalsa is een recept van Smulweb.nl