Vet een bakplaat in met olie.Los het gist op in warm water.Zeef 4 koppen bloem, zout en suiker in een grote kom en maak een kuiltjes in het midden.Klop de eieren los.Schenk de boter, eieren en gistmengsel in het kuiltje.Dek het mengsel af met een beetje bloem.Dek het af met plastic folie en laat het 10 minuten staan tot het gist schuimt.Voeg extra water toe en roer tot alles goed gemengd is.Klop het 5 minuten met een houten lepel.Voeg zo veel van de rest van de bloem toe tot er een zacht deeg ontstaat.Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het in 10 minuten glad en elastisch.Doe het deeg in een ingevette kom en smeer de bovenkant in met olie.Dek het af en laat het 1 uur op een warme plaats staan tot het deeg goed gerezen is.Sla het deeg door en kneed het 1 minuut.Verdeel het deeg in twee stukken.Doe een deel weer in de kom, dek het af met plastic folie en laat het nogmaals rijzen, terwijl u de eerste Challah maakt.Verdeel het andere stuk in drie stukken.Maak van ieder stuk een rol van 3 cm dik en 30 cm lang.Leg de rollen naast elkaar op het bakblik en vlecht ze vanuit het midden.Knijp de einden samen en plak ze onder het brood vast.Dek het af met plastic folie en laat het 45 minuten staan tot het deeg goed gerezen is.Sla het andere deel van het beslag door en maak het tweede brood.Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak terwijl u het tweede brood maakt en laat rijzen het eerste brood.Meng de eierdooier met het water.Smeer de Challah in met het ei-watermengsel en strooi er sesamzaad over.Bak het brood 40 minuten tot het goudbruin is en hol klinkt als u er op klopt.Laat de Challah afkoelen op een rooster en bak de tweede.