Maak eerst de court bouillon: vul een pan met 1 liter water, ? l witte wijn, 200 gr fijngehakte ui, 20 gr zout, mespunt tijm, 1 laurierblaadje, enkele geplette peperkorrels en de stelen van 1 bosje peterselie. Laat dit een uur lang zacht trekken. Zeef de bouillon en gebruik die om de tong te pocheren. Was de tongfilets en droog ze goed met keukenpapier. Pel de garnalen, was ze en laat ze goed uitlekken. Pocheer de tongfilets in zoveel court bouillon dat ze juist onder staan. Neem de filets, als ze geheel ondoorschijnend en gaar geworden zijn, met een schuimspaan voorzichtig uit de pan. Leg de filets als een krans op een voorverwarmde schotel en hou ze warm. Smelt de boter en fruit het gesnipperde uitje glazig. Sauteer hierin de garnalen gaar. Laat de gesauteerde garnalen alleen even warm worden in de boter. Flambeer ze met de verwarmde cognac en blus met wijn. Schep de garnalen uit de pan en leg ze in het midden van de krans met tongfilets. Neem de kern uit de tomaten, snij ze fijn en voeg ze bij de inhoud van de pan. Doe er peper en cayennepeper bij naar smaak en laat de tomaten gaar worden. Zeef het mengsel desgewenst. Schep de saus over de tongfilets en de garnalen en schep er ook de gehakte peterselie over. Lekker met frietjes en haricots verts.
Tong Op Zijn Amerikaans is een recept van Smulweb.nl