Verwerk vlees en ui in een keukenmachine of blender tot een gladde pasta. roer de broodkruimels en kervel of peterselie erdoor en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. roer er de losgeklopte eierdooiers door en meng alles goed. zet dit tenminste een uur afgedekt in de koelkast. bestuif uw handen met bloem en vorm van het mengsel balletjes ter grootte van walnoten. breng de bouillon met de takjes peterselie aan de kook en voeg de gehaktballetjes toe. draai het vuur laag, dek de pan half af en laat het gehakt 10-15 min. sudderen. neem de balletjes met een lepel uit de pan en leg ze op een verwarmde schaal. houd ze warm terwijl u de saus maakt. zeef de bouillon en giet 3 dl ervan in een pan. breng dit op een matig vuur tot net onder het kookpunt. klop de eierdooiers los met het citroensap, roer de dille erdoor en breng het mengsel op smaak met zout en peper. giet een paar eetlepels hete bouillon door het eiermengsel en roer goed. (de bouillon mag in geen geval koken dan gaat het mengsel klonteren). giet het sausmengsel in een pan en verwarm het langzaam op een laag vuur, onder voortdurend roeren. neem de pan van het vuur zodra de saus indikt, proef hem en voeg kruiden naar smaak toe. giet de saus over het gehakt, garneer het gerecht met de blaadjes dille en serveer met citroenpartjes.
Gehaktballetjes In Dillesaus is een recept van Smulweb.nl