Voor bakken in de oven: Kneed alle ingrediënten behalve de tomaten 20 minuten met de hand of zet een broodbakmachine op deegprogramma en laat de ingrediënten daar 20 min. in kneden. Zet de machine vervolgens uit, ook al is het programma nog lang niet afgelopen. Neem de deegbal en leg deze bij gewone kamertemperatuur op de aanrecht, met een theedoek er losjes omheen gewikkeld. Na 30 minuten meng je de in stukjes gesneden of geknipte tomaat door het deeg. Dit gaat heel makkelijk als je het deeg in hele kleine stukjes snijdt, de tomaat erover strooit en het deeg dan weer tot een bal kneedt. (Als je de tomaat meteen aan het begin van het kneedproces met de broodbakmachine mee zou mengen, dan blijft er niets van over. Dan heb je gewoon een roze brood met tomaten/kruidensmaak.) Laat de bal nog 10 minuten onder de theedoek rusten. Bestrooi de aanrecht licht met bloem of griesmeel en rol de bal uit of druk deze plat met je handen tot een platte ronde schijf. Leg deze op een ingevette bakplaat en bestrooi de bovenkant nog eens met bloem of griesmeel. Druk met je vingers nog eens puntjes overal in het deeg voor een leuker uiterlijk. Tegenwoordig strooi ik er (de tip staat bij een reactie op dit recept) ook nog ruim geraspte kaas over voordat ik m in de oven doe.Leg een theedoek over de bakplaat en laat alles 35 minuten rijzen. Het volume hoeft niet persé te verdubbelen! Het brood ongeveer 30 minuten bakken in een voorverwarmde oven (200 C), totdat het aan de onderkant hol klinkt als je het omdraait en erop klopt. Voor bakken met de broodbakmachine: Doe alle ingrediënten behalve de tomaten in de door de fabrikant van de machine aanbevolen volgorde in de broodvorm. Stel in op witbrood, medium korst. Druk op start. Dep de tomaten als ze in olie ingelegd zijn droog. Hak de tomaten of knip ze met een keukenschaar. Doe ze in het deeg na de eerste kneding of na het piepsignaal.
Kruidig Italiaans Tomatenbrood is een recept van Smulweb.nl