Breng in een pan met dikke bodem 2 1/2 deciliter water aan de kook. Laat er onder voortdurend roeren (houten lepel) de bruine suiker in oplossen. Schep de tomaten door het zoete vocht. Laat alles zolang zachtjes koken tot het vruchtvlees van de tomaten uiteen is gevallen (ca. 10 minuten). Stort alles op een fijne zeef en wrijf zoveel mogelijk vaste bestanddelen door de zeef. Breng de massa hierna opnieuw in een pan met dikke bodem aan de kook en voeg gemberwortel, ui, knoflook, Spaanse peper, rozijnen, 3/4 theel. zout, laurierblaadjes, kruidnagels, garam masala en tamarindevocht of appel- of sherryazijn toe. Roer alles krachtig door. Laat alles boven een niet al te hoog afgestelde warmtebron 50 - 60 minuten zachtjes sudderen tot mede door het indampen een vrij dikke massa is verkregen. Verwijder laurierblaadjes en indien mogelijk ook de kruidnagels. Doe de hete chutney over in een zorgvuldig schoongemaakte pot. Sluit de pot luchtdicht af. Voorzie de pot van een etiket met vermelding van inhoud en datum. Bewaar de pot na het afkoelen op een donkere, droge en koele plek. Na 1 week smaakt de chutney al bijzonder goed. Bewaar de chutney nadat de pot eenmaal is geopend niet veel langer dan 3 weken in de koelkast.
Tomatenchutney Met Gember is een recept van Smulweb.nl