Deeg: Meng het bloem, suiker, boter, snufje zout en vanillesuiker tot een kruimelig mengsel. Voeg het ei toe en kneed alles snel tot een samenhangend deeg. Vorm het deeg tot een bal en laat het in plasticfolie verpakt minstens 3 uur in de koelkast opstijven. Rol het deeg uit tot een cirkel van ongeveer 34 centimeter doorsnede. Bekleed de vorm met het deeg. Prik de deegbodem met een vork regelmatig in. Dek de vorm af met het plasticfolie en zet deze nog 30 minuten in de koelkast. Amandelcreme: Klop de boter met de suiker tot een licht en schuimig mengsel. Klop de eieren er een voor een door. Meng de amandelen met de bloem en spatel dit samen met de sinaasappelschil door het eimengsel. Spatel ook de cremeer fraiche erdoor. Kruimellaag: Meng de suiker, hazelnoten, bloem, kardemom en de boter en maak hier met de vingertoppen een kruimelig mengsel van. Sinaasappels: Schil de sinaasappels dik zodat ook het wit van de schil verwijderd wordt. Snijd van 4 sinaasappels de partjes tussen de vliezen uit en snijd 1 sinaasappel in hele dunne plakken. Bakken: Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Schep de helft van de amandelcreme in de vorm en leg de partjes sinaasappel erop. Verdeel de rest van de creme erover en bak de taart 40 minuten in het midden van de oven. Verdeel dan de kruimellaag over de taart en bak de taart nog 10 tot 15 minuten tot de kruimellaag krokant is. Haal de taart uit de vorm en laat deze op een rooster afkoelen. Garneer de taart voor het serveren met de plakjes sinaasappel. Geef er lobbig geslagen slagroom bij die op smaak is gemaakt met van gemalen kademom. Bestrooi de taart heel dun met poedersuiker.
Sinaasappel-kruimeltaart Met Kardemom is een recept van Smulweb.nl