Vul een pan, die groot genoeg is om de kabeljauw te bevatten, met water, geef er wat zout bij, breng het aan de kook en pocheer hierin tien minuten de vis. Schil en hak ondertussen knoflook en ui fijn. Hak ook de basilicum fijn. Smelt de boter in een pannetje, voeg ui en knoflook toe, laat zachtjes fruiten zonder dat het al te snel kleurt. Geef er twee eetlepels tomatenpuree bij, verdun met wat kookwater van de vis en laat de saus 45 minuten stoven. Als de vis klaar is, laat hem dan uitlekken, bestrooi hem met basilicum en houd hem warm. Zet de oven op 170 graden C. Doe de ansjovis met zijn olie in een pannetje, verwarm dit en laat de ansjovis tot pulp worden op zacht vuur. Doe de ansjovispulp bij de saus. Breng een pan met ruim water en zout aan de kook en doe er de schelpjes in. Controleer na 10 minuten of ze goed zijn. Gedurende deze tijd leggen we de moten kabeljauw op een voorverwarmde dienschaal, geven de tomatensaus er overheen, omringen de vis met de olijven en schuiven de schaal 15 minuten in de oven. Wanneer de schelpjes gaar zijn gieten we ze af en serveren de macaroni apart bij de vis.