1 Was de chillies, verwijder de kroontjes en zaadjes. PLetten. 5 min koken in een beetje water.
2 Verwarm de oven voor op 160 graden. Bak de kip of kalkoen bruin in de boter in een pan. Bak hem dan 50 min in een ovenschotel.
3 Rooster achtereenvolgens de amandelen, het sesamzaad, het anijszaad, het kaneelstokje, de knoflook en de tortilla (deze in wat boter). Schil de knoflook en houd hem apart. Maak het kaneelstokje, het anijszaad en de overgebleven sesam heel fijn met vijzel of blender.
4 Laat de rozijnen kort bakken tot ze opzwellen.
5 Doe alles in de blender plus koriander en kruidnagels, plus chillies. Fijnmalen. Voeg een beetje chillie-kookvocht en bouillon toe. Aanzetten tot mooie consistentie.
6 Smelt boter in een grote pan. Voeg het mengsel toe. Roerbak 5 minuten. Voeg chocola toe, rustig laten smelten onderwijl roeren. Indien nodig kun je nog wat chilliesap toevoegen om de gewenste consistentie te bereiken.
7 Kip met saus erover opdienen in mooie kerstmisschaal, versier met wat appart gehouden sesam.