Snijd de kalkoen in tweeen, en wrijf beide helften in met peper en zout. Braad de kalkoen in de hete boter en olie op een braadslede in een vrij warme oven (200 graden) in 45-60 minuten bruin, onder zo nu en dan bedruipen. Pel ondertussen de tomaten en snijd ze in stukjes. Verwijder de zaadlijsten van de paprika′s en snipper ze. Snipper ook de knoflook. Laat de sesamzaadjes in een droge koekepan met deksel even springen. Rasp de chocolade, (deze heeft hier de functie van kruiderij). Vermeng dan tomaat, paprika, knoflook, sesamzaad, chocolade, amandelen, kaneel en chilipoeder. Neem de stukken kalkoen van de braadslede en giet iets van het overtollige braadvocht af. Verwarm het kruidenmengsel in het resterende braadvocht. Voeg eventueel de witte wijn toe. Leg de stukken kalkoen erbij en dek deze goed af met een vel folie. Laat de kalkoen nu nog ruim 45 minuten stoven.