Verhit wat olijfolie in een pot en voeg er de benodigde hoeveelheid rijst aan toe. Laat de rijst wat aanbakken tot het een kleurtje krijgt. Na dit stadium kan er de voorgeschreven hoeveelheid groentebouillon en droge witte wijn (afhankelijk van het soort rijst (verhouding ca 1/4)) toegevoegd worden om dit alles te koken. Bij kooktemperatuur van de vloeistof voegen we er een mespuntje saffraan bij. In een pan verhitten we wat olijfolie en braden we de lookteentjes en deajuin aan tot ze glazig zijn, we doen er de kippeblokjes bij. Tijdens het garingsproces van de kip voegen we er de rode peper, erwten, gepelde tomaten ( wat sap), cajunkruiden, en de chilipeper bij. Als laatste voegen we er de scampi aan toe. De inhoud van de pan laten we op een laag vuur sudderen tot de kippeblokjes volledig gaar zijn en de rode pepers nog lichtjes krokant zijn gebleven. We zien erop toe dat alle toegevoegde vocht uit onze rijst is verdwenen (indien te weinig vocht gedurende het kookproces nog wat groentebouillon bijvoegen. Als alles gaar en voldoende gekookt is voegen we nu de inhoud van de pan bij de rijst. We mengen dit tot alle ingredienten goed verspreid zijn en brengen dit nogmaals op smaak met de cajunkruiden tot de gewenste graad van pittigheid bereikt is.