Verhit de oli en fruit 1/2 ui tot ze glazig zijn. Voeg de kemirie, koenjit, ketoembar en trassie toe. Schep alles goed om. Schenk er 1/2 of 1 liter koud water bij. Voeg hier de laos, djahe, salambladeren, maggiblokjes, pimentkorrels en zwarte peperkorrels aan toe. Voeg zout naar smaak toe. Breng alles aan de kook. Was de borrelhapjes goed schoon en leg ze in de kokende bouillon. Temper de warmtebron. Voeg de knoflook en sereh toe. Laat alles gedurende 35 min. zachtjes doorkoken. Het sambal ketjap. Een 1/2 ui snipperehn, 2a3 teentjes knoflook fijn snijden en 1 hele Sur. peper (Mme Jeanet, Adjoema) fijn snijden (evt. pitten verwijderen). Dit geheel in een stenen vijzel goed fijn malen. In een kleine kom 8 el ketjap manis doen en 1 tl azijn toevoegen. Voeg het kruidenmengsel toe en meng dit goed door elkaar. Evt. kan aan dit mengsel nog versnipperde selderij worden toegevoegd.