In de litermaat het water (afgedekt) in circa 6 minuten op vol vermogen aan de kook brengen en het bouillontablet daarin oplossen. De ui grof snipperen, de aardappel schillen en in gelijke stukken verdelen, het wit en 3 centimeter groen van de prei in ringen snijden en wassen. De boter in de ovenvaste schaal (onafgedekt) in circa 1 minuut op vol vermogen smelten. De groenten en aardappel erbij doen en (afgedekt) 5 tot 7 minuten op vol vermogen verwarmen. De bouillon, peterselie, zout en peper naar smaak erbij doen en (afgedekt) 20 tot 22 minuten op kwart vermogen verwarmen. Af laten koelen en in de foodprocessor pureren. De komkommer schillen, de zaadjes verwijderen en de komkommer in grote stukken snijden. De gewassen spinazie in de ovenvaste schaal (afgedekt) in 2 tot 3 minuten op vol vermogen blancheren en goed uit laten lekken. De komkommer, spinazie, zure room, mierikswortel, citroensap en tabasco naar smaak bij de afgekoelde groentebouillon doen en alles nogmaals in de foodprocessor pureren. De soep een nacht in de koelkast koud laten worden. De koude soep voor het serveren in kleine kommetjes scheppen en garneren met fijngehakt, hardgekookt ei.
Koude Komkommer-spinaziesoep is een recept van Smulweb.nl