Blancheer de zuurkool en laat deze in een vergiet uitlekken. Braad de in stukken geknipte (of gesneden) vlees ca. 15 minuten aan in boter of reuzel. Daarna wat laten afkoelen in een schaal. Bak in het bakvet de in kleine stukjes gesneden uit glazig. Voeg hierna de bloem toe, stevig doorroeren. Hierna de bouillon, tomatenpuree, wodka en de wijn erbij voegen (wijn met kleine scheutjes) en flink doorroeren tot een vrij stevige saus. Op laag vuur eventjes laten doorpruttelen. In een vuurvaste schaal de zuurkool leggen tot ca. halverwege, het vlees erbovenop, de (verwarmde) rookworst in schijfjes snijden en er bovenop leggen. Daarna de appel schillen, in dunne partjes snijden en ook erbovenop. Hierop de in stukjes geknipte rauwe ham leggen. Over dit alles de saus gieten, deksel erop en minstens 2 tot 3 uur in de oven op ca. 150 graden. Af en toe doorscheppen. ATTENTIE: dit gerecht dient 2 tot 3 dagen van tevoren te worden klaargemaakt, b.v. woensdag bereiden, zaterdag eten, als volgt: donderdag en vrijdag het gerecht verwarmen in de oven (hoe vaker opgewarmd, des te lekkerder is het). Erbij: aardappelpuree (uiteraard zelfgemaakt) en een goed glas rode wijn.
"Bigosh (Poolse Zuurkool)": is een recept van Smulweb.nl