Pel de garnalen en hak ze in stukjes. Verhit 2 el olijfolie en fruit daarin de helft van de fijngehakte uien. Doe er de garnalen bij als de stukjes ui glazig zijn. Voeg vervolgens ook de stukken tomaat toe. Meng alles door elkaar en kruid het mengsel met peterselie en wat zout. Laat de pan pruttelen op het vuur tot al het vocht verdampt en het mengsel droog is.Verhit 3 el olijfolie in een tweede koekenpan en fruit daarin de rest van de uien en het teentje knoflook uit de knijper. Voeg een kopje rijst toe en bak de rijst mee tot de korrels goed heet zijn. Giet dan het water bij de rijst, strooi er wat zout over en kook de rijst gaar. Eventueel kan de gare rijst gezeefd worden als die te vochtig is.Meng in een schaal nu de rijst met de garnalen en doe hier ook de geraspte kaas, de boter, citroenschil en een ei doorheen. Kneed het geheel met de hand en draai er mooie balletjes van. Draai op een plat oppervlak met de vlakke hand nu kleine kroketjes van deze balletjes.Klop in een bord vier eieren los en strooi in een tweede bord het paneermeel. Wentel de kroketjes nu eerst door het paneermeel, vervolgens door het losgeklopte ei en dan nogmaals door het paneermeel.Bak de kroketjes in plantaardige olie goudbruin.
Portugal: Garnalenkroketten is een recept van Smulweb.nl