- De helft van de speculaasjes zo klein mogelijk verkruimelen (bijv. met een pollepel) - Als het fijn is de theelepel speculaaskruiden toevoegen - De slagroom met de helft van de suiker stijfkloppen - Als de slagroom goed stijfgeklopt is de speculaaskruimels toevoegen en goed vermengen met elkaar - De 5 hele eieren, 3 eidooiers en de andere helft van de suiker au-bain-marie kloppen tot het mengsel ongeveer 37?C is - Eimengsel van het vuur halen en kloppen tot het lichtgeel is geworden en ongeveer net zo dik als yoghurt is -Hierna dit door het slagroommengsel roeren en goed vermengen tot het een massa is - Een (grote) cakevorm bedekken (zijkant en bodem) met de rest van de speculaasjes en giet dan het slagroommengsel in de vorm , plaats de vorm in de vriezer en laat het daar minstens 24 uur staan -Na een paar dagen is hij het lekkerst want dan zijn de speculaasranden van de speculaas wat zachter.