Verwarm de helft van de olie in een braadpan; kleur er een voor een de stukken kip in. Leg ze in een stoofpot. Kleur in dezelfde braadpan de calamaris, de langoestines en de chorizo. Bewaar ze in de stoofpot. Voeg de erwtjes, het kruidenboeketje, de speciale paellakruiden, peper en zout, de witte wijn toe in de stoofpot. Laat een kwartier zachtjes sudderen. Doe de mosselen in de stoofpot. Meng alles goed. Vul de stoofpot tot aan de rand met water. Breng al roerend met een houten lepel aan de kook, voeg de artisjokbodems toe. Zet alles aan de kant. Verwarm de rest van de olie in een grote braadpan (paellapan), voeg er de gehakte uien aan toe, zorg ervoor dat ze niet kleuren. Voeg er de rijst aan toe, roer voorzichtig om. Neem wat kookvocht uit de stoofpot en overgiet de rijst ermee. Laat de rijst zachtjes koken (tot de rijst het water volledig heeft opgeslorpt). Voeg de garnituur toe aan de rijst.
Echte Valenciaanse Paella is een recept van Smulweb.nl