Het in heel kleine dobbelsteentjes gesneden spek in een koekenpan uitbakken, olijfolie toevoegen en de uien er glazig in fruiten. Prei, paprika′s en wortelen schoonmaken, wassen, in heel kleine blokjes snijden en kort met de uien meesmoren. De gepelde teentjes knoflook in een vijzel met zout fijnwrijven. De rijst bij de groenten doen en al roerend glazig fruiten. De ontvelde, ontpitte en in klein stukjes gesneden tomaten bij de rijst doen en zo lang op een zacht vuur laten smoren tot alle vloeistof is verdampt. Bouillon erbij gieten, met tijm, oregano, peper, zout en cayennepeper kruiden. De pan afgedekt in een voorverwarmde oven zetten en het geheel op 180 graden ca 45 minuten garen. Intussen de ham in dunne reepjes snijden, de olijven goed laten uitlekken en in dunne plakjes snijden. 10 minuten voor het eind van de kooktijd de ham, de olijven en de garnalen door de rijst scheppen. Peterselie en basilicum wassen, droogdeppen en fijnhakken. De helft van de fijngehakte kruiden door de rijst scheppen en het gerecht gaar smoren. De pan uit de oven halen en de rijst opnieuw goed op smaak brengen. Met de rest van de kruiden bestrooid opdienen.