Venocka

Langer dan 1 uur -
Voorgerecht
0 sterren op basis van 0 stem(men)

Ingrediënten

Bereiding

In een kommetje verse gist doen en losmaken, 1 eetlepel suiker en 1 eetlepel bloem erbij doen en mengen. Dan 1 kopje lauwe melk toevoegen en losroeren, op een warme plaats afgedekt laten rijzen. In een grote kom bloem vermengen met een mespunt zout, citroenschil, vanille suiker en citroenrasp doorheem mengen. Boter verwarmen tot het dik vloeibaar is, iets laten afkoelen, losgeklopte eierdooiers en rest van de suiker toevoegen. Vermengen met bloem en tot een stevig deeg bereiden (zoals bij paasbrood), met bloem bestrooien en afgedenkt met een theedoek nog verder laten rijzen. Oven voorverwarmen op 185-200 graden (afhankelijk van type). Kneed nu rozijnen en deel van amandelen (of walnoten) door het gerezen deeg en verdeel het in 9 stukken. Maak van elk stuk een lange dunne rol. Vlecht eerst 4 rollen, leg het voorzichtig op de ingevette bakplaat (bakpapier kan ook) en vlak het in het midden met de hand wat af. Leg daarop een vlecht van 3 rollen, vlak deze in het midden wat af, laat de zijkanten iets breder. Leg hierboven op de 2 gevlochten rollen, de uiteinden aan de onderkant vastdrukken, zodat ze niet losgaan. Laat het brood nog 10 minuten rijzen, bestrijk het met losgeklopte ei en strooi er amandelstrooisel over. Steek vanaf boven op een afstand van ongeveer 8 cm sat? stokjes er in zodat bovenlagen niet afglijden tijdens het bakken. De baktijd bedraagt 45-60 minuten, als je een sat? stokje uittrekt voel je of het deeg al doorgebakken is en het stokje droog.

Venocka is een recept van Smulweb.nl

Dit vind je misschien ook lekker