Pel zoveel mogelijk grote blaadjes van de witlofstronkjes. Kook ze in water met zout en het citroensap in ca. 5 min. bijna gaar. Giet ze af en spoel koud. Borstel de paddestoelen schoon en snij ze grof in de keukenmachine. Verhit 2 el olie in een ruime koekenpan. Bak hierin de ui en knoflok op laag vuur glazig en voeg de paddestoelen toe. Bak het mengsel even tot de paddestoelen wat vocht loslaten en schenk de wijn erbij. Laat het vocht onder voortdurende roeren verdampen en voeg de room toe. Laat het paddestoelenmengsel opnieuw inkoken tot een zo dik mogelijk mengsel. Laat dit afkoelen, breng op smaak met zout en peper en roer er 1 el peterselie door. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de blaadjes witlof op een theedoek en dep ze droog. Schep met een lepel of spuit het champignonmengsel met een spuitzak in de grotere blaadjes en druk er 2-3 blaadjes witlof tegenaan. Leg de ′stronkjes′ in de ovenschaal tegen elkaar aan. Maal in de keukenmachine 1 el peterselie met hazelnoten en citroenrasp fijn. Strooi het mengsel over de witlof en besprenkel licht met olie. Bak de witlofstronkjes ca. 10 min. in de oven tot ze door en door heet zijn.
Witlof Met Paddestoelen-duxelles is een recept van Smulweb.nl