1 Stamp 2 middelgrote, gekookte aardappels met een klein klontje boter tot aardappelpuree. Zet het apart en laat het afkoelen.
2 Snijd de steel prei in mooie, dunne ringetjes. Was de prei zorgvuldig en laat het goed uitlekken. Verhit een klontje boter in een royale koekepan of wok en roerbak in enkele minuten de prei "beetgaar". Stooi er tijdens het bakken een afgestreken theelepel chilipoeder over heen. (Voeg het toe naar eigen smaak, houd er hierbij rekening mee dat de koekjes best wat pit mogen hebben bij het maken, omdat ze anders na het bakken flauw smaken.)
3 Haal de tonijn uit het blik en laat de stukjes goed uitlekken.
4 Meng de tonijn en de prei door de aardappelpuree en vorm er balletjes van (ongeveer 6 tot. Maak deze balletjes plat zoals een hamburger. Dit maakt het wat makkelijker om ze in de koekepan te bakken.
5 Klop het ei los in een diep bord. Verkruimel de beschuiten heel fijn in een ander bord. Haal de koekjes een voor een eerst door het ei en dan door de verkruimelde beschuiten.
6 Als de koekjes gepaneerd zijn, kan de citroenmayonaise gemaakt worden. Roer de mayonaise los met twee theelepels verse citroenrasp en wat druppels citroensap. Snijd de kappertjes fijn en meng ze door de mayonaise.
7 Verhit een goede laag olie in een ruime koekepan. Leg de koekjes er voorzichtig in en bak ze op een gemiddeld vuur per kant in ongeveer 4-5 minuten bruin. Verdeel det tonijnkoekjes zo eerlijk mogelijk (!) over twee borden en maak dit af met wat peterselie en een bergje citroenmayonaise. Eet smakelijk!
Tonijnkoekjes Met Citroenmayonaise is een recept van Smulweb.nl