Snijd de steeltjes van de druivenbladeren en blancheer de bladeren 5 min in kokend water met wat zout.Laat ze in een zeef uitlekken en afkoelen.Doe voor de vulling de rijst in een zeef en was ze zo lang tot het water helder blijft.Pel de uien,rasp ze of pureer ze in een keukenmachine.Verhit de helftt van de olie en fruit hierin de uien goudgeel.Dep de rijst droog en bak hem met de pijnboompitten met de ui mee.Verhit 2 kopjes water en voe die toe.Voeg de kruiden en de peper,zout en suiker toe.Laat koken tot de rijst half gaar is.Haal dan de pan van het vuur.Spreid de uitgelekte bladeren,met de glanzende kant naar onderen,uit op en werkvlak.leg op ieder druivenblad 1 theel vulling.Vouwde zijkanten van de bladeren over de vulling en rol ze niet te strak op,want de rijstvulling zet uit bij het koken.Bekleed een grote pan met druivenbladeren en leg de rolletjes hierop.Strooi over iedere laag zout en peper.Leg een omgekeerde deksel op de rolletjes zodat ze niet open kunnen gaan bij het koken.Voeg de rest van de olie toe.Giet het citroensap erbij en vul aan met water tot de rolletjes onderstaan.Breng aan de kook en laat de rolletjes met de deksel op de pan 1 uur zachtjes koken.Laat alles afkoelen.