Snijd de aubergine in dunne plakken, bestrooi die met zout en laat 30 minuten het vocht er uit trekken. Spoel de plakken dan af met water en dep ze droog met keukenpapier. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de aubergineplakken aan beide zijden. Laat uitlekken op keukenpapier. Doe nog wat olie in de pan en fruit hierin de ui gedurende 5 minuten. Voeg de champignons toe en fruit nog 5 minuten. Doe dan tomaten, puree, wijn en kruiden erbij en kook het geheel tot een saus. Voeg walnoot, knoflook en broodkruimels toe en breng op smaak met zout en peper. Als de massa erg droog is kun je nog wat olie of een mengsel van water en tomatenpuree toevoegen. Maak een bechamelsaus uit olie, bloem en (soja)melk. Vet een ovenschaal in. Leg de helft van de aubergineplakken op de bodem van de schaal. Leg de helft van het walnootmengsel er op. Giet de helft van de saus hier overheen. Leg hierop nog een laag aubergine, walnootmengsel en saus. Bestrooi met de extra walnoten. Bak de mousaka gedurende 30 minuten op 180?C (gasstand 4). Garneer met peterselie, serveer er rijst bij.