Doe het meel met het zout in een keukenmachine. Doe, terwijl de motor loopt, de boter blokje voor blokje in de kom. Meng alles tot het er als grof meel uitziet. Laat de motor draaien en voeg de azijn toe en vervolgens lepel voor lepel het water. Wacht telkens tot het water is opgenomen alvorens nieuw water toe te voegen, totdat het deeg zich tot een bal vormt. Neem het deeg uit de kom en verdel het in twee porties. Leg een portie verpakt in huishoudfolie in de koelkast. Rol de andere portie op een met olie bestreken werkblad uit tot het 2,5 cm groter in diameter is dan de taartvorm. Bestrijk de vorm licht met olie, bekleed hem met het deeg met een opstaande rand van 2,5 cm. Zet de taartbodem in de koelkast en maak de appelvulling. Verwarm de oven voor op 220 graden. Verwarm in een braadpan op middelhoog vuur de ghee 3-5 minuten met de appels, het appelsap, de kaneel, de nootmuskaat en de suiker. Roer het arrowroot en de ahornsiroop erdoor en verwarm alles nog 2 minuten. Neem de pan van het vuur en zet hem terzijde. Neem de taartbodem en het extra deeg uit de koelkast. Rol het deeg uit tot een cirkel die groter is dan de vorm. Verdeel de appel gelijkmatig in de taartbodem, laat hem boven de vorm uitsteken. Leg er klontjes boter op. Leg het deegdeksel op de vorm en druk hem met de vingers op de appel. Snijd het deksel langs de rand gelijk met de bodem en druk de rand aan met behulp van de tanden van een vork. Snijd het deksel met een scherp mes in een mooi patroon in, zodat stoom kan ontsnappen. Bak de taart 10 minuten, schakel de oventemperatuur terug naar 175 graden en bak de taart nog 40 minuten. Bestrijk de bovenkant met melk of sojamelk zodra de taart uit de oven komt. Meng de suiker en kaneel en strooi dat op de melk. Laat de taart 20-30 minuten staan alvorens hem te serveren.
Appelgebak Van Moeder Aarde is een recept van Smulweb.nl