De spliterwten wassen, met het zout onder water 3 tot 4 uur laten weken en vervolgens in een zeef laten uitlekken. De winterwortel schillen, wassen en in dunne plakjes snijden. De ui pellen en grof snipperen. De draden van de bleekselderij trekken, de stengels wassen en in stukjes snijden. De selderij wassen, uitslaan en grof hakken maar hou wel wat blaadjes achter voor de garnering. In een ovenvaste schaal de uitgelekte erwten met de schoongemaakte groenten, de krabbetjes en de bouillon doen en afgedekt in circa 15 minuten op vol vermogen aan de kook brengen. Terugschakelen naar kwart vermogen en de soep (afgedekt) 40 tot 45 minuten laten trekken. De doperwten erdoor roeren en de soep afgedekt 30 minuten laten staan. Het vlees van het bot nemen en de soep met de gepelde tomaten, de worcestersaus en zout en peper naar smaak in de foodprocessor of blender pureren. De ham in kleine blokjes snijden en samen met het soepvlees en de soep terug in de omgespoelde schaal doen. De soep (afgedekt) nog 14 tot 16 minuten op vol vermogen verwarmen tot deze gloeiend heet is. Voor het opdienen garneren met enkele blaadjes selderij.