Gebruik voor de soep niet alleen de witte en licht geelgroene delen.Ook de meer uitgesproken groene bladeren kunnen,mits ze niet al te hard zijn,net als de eerder genoemde delen in uiterst smalle ringen worden gesneden. Verhit een pan met dikke bodem.Laat de boter smelten en wacht tot het schuim begint weg te trekken.Schep aardappelen en prei er door.Leg het deksel op de pan en laat alles 5 minuten zachtjes smoren.Schenk er daarna de helft van de bouillon bij.Laat alles 20 minuten zachtjes koken.Plaats een grote bolzeef boven een tweede pan.Stort de gehele inhoud van de pan met prei en aardappelen in de zeef.Wrijf zoveel mogelijk vaste bestanddelen door de zeef. Schenk de rest van de bouillon bij de pureesoep.Breng alles onder vootdurend roeren aan de kook. Laat de soep 5 minuten zachtjes koken. Schenk de room erbij en voeg zout,peper en eventueel nootmuskaat toe.Roer er vervolgens bladselderij en ham door.