In een soeppan 6 1/2 dl water met bouillontablet, aardappels en prei aan de kook brengen en in ca 10 minuten gaar laten koken. Intussen van spek 4 plakjes bewaren, en de rest in stukjes snijden. Koekepan verhitten en stukjes spek lichtbruin en krokant bakken. Spekjes uit de pan scheppen en op keukenpapier uit laten lekken. De andere 4 plakjes spek in de pan doen en tot knapperige krullen bakken. Bieslook fijnknippen. Soep met staafmixer of keukenmachine pureren en op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Laten afkoelen. In koelkast door en door koud laten worden. Slagroom en de helft van de bieslook door de soep roeren. Soep in kommen scheppen en bestrooien mer spekjes en de rest van de bieslook. Garneren met de spakkrullen.
Franse Aardappel- Preisoep is een recept van Smulweb.nl