Doe een koekenpan op het vuur en voeg 3 el olijfolie toe, laat het heet worden. Voeg uien, knoflook en de helft van de fijngesneden peterselie toe en bak om en om totdat de uien glazig worden, zet het even opzijDoe prei in een grote pan en voeg een 1/2 dl water met wat zout toe, kook de prei nu ongeveer in 10 min gaarVoeg de gebakken ui, knoflook, peterselie mengsel bij het gehakt, voeg hierbij laurierblad, zwarte peper, zout, geraspte verse nootmuskaat en een klein beetje citroenrasp toe. Bak het gehaktmengsel rullend gaar, en voeg hierbij wat rode wijn toe ongeveer 5 min. laten stoven en blijven roerenVerwarm de oven 180 graden voor en smeer de ovenschaal in met de boterDoe de prei in een vergiet en roer voorzichtig met een houten pollepel los. Doe de helft van de prei in de ovenschaal en egaliseer het, doe het gehaktmengsel (laurierblad verwijderen)boven op de prei en egaliseer deze voeg het laatste gedeelte prei er bovenop. Verdeel her en der wat boter over de prei. Doe creme fraiche, eigeel en slagroom in een schaaltje en meng het met een vork tot een glad geheel. Giet het mengsel over de mousaka en zet de ovenschaal 15 min in de oven, bak deze goudbruinSchep de mousaka in kleine stukken op voorverwarmde borden, druppel wat overgebleven olijfolie over de mousaka en strooi de overgebleven fijngesneden peterselie er overheenTIP : Om het nog rijkelijker te maken kan er de laatste 5 min. van de baktijd er wat verse parmezaanse kaas overheen gestrooid worden