De geschilde knolselderij in blokjes snijden, de geschrapte wortelen in plakjes. Uien schillen, twee ervan in plakken snijden en de derde in snippers. Knoflook schillen en uitpersen met een knoflookpersje. Tomaten wassen en in achten snijden. De karper onder koud water afspoelen, vervolgens van binnen en van buiten met keukenpapier droogdeppen. Van binnen licht zouten. 2 eetlepels zonnebloemolie verhitten en de gesnipperde ui hierin goudbruin fruiten. Uit de pan halen, vermengen met de gehakte walnoten en de karper met dit mengsel vullen. De vis met prikkertjes dicht steken.De overgebleven 4 eetlepels zonnebloemolie in een braadslee verhitten en alle groenten 3 minuten erin fruiten. Ongeveer de helft van de groente uit de braadslee halen. De achtergebleven groente bestrooien met peper en 1 blad laurier erop leggen. De karper op dit groentebed leggen en bedekken met de groente uit de braadslee. Weer bestrooien met peper en op de tweede laag groente eveneens een blad laurier leggen. De braadslee op het rooster in de voorverwarmde oven van 180 graden C (gas: stand 2) schuiven en de karper ca. 25 minuten bakken. Het gerecht laten afkoelen en een paar uur op een koele plaats laten staan. Koud serveren.
Sinterklaasrecept Scharau Plakia (karper Op Een Groente Bed) is een recept van Smulweb.nl