In kom 200 gr bloem en gist door elkaar roeren. Melk verwarmen tot lauw en door bloemmengsel roeren. Kom afdekken met vochtige doek en ca. 1 uur op warme plaats zetten. In pannetje boter smelten en laten afkoelen. Andere kom in pan met heet water zetten. Hierin 4 eieren, zout, suiker en citroenrasp kloppen tot suiker is opgelost. Dit mengselmet handmixer met deeghaken door deeg mengen. Rest van bloem erdoor mengen. Ca. 10 minuten kneden tot een elastisch deeg ontstaat, steeds een scheutje gesmolten boter toevoegen en erdoor kneden. Blijven kneden tot alle boter is opgenomen. Afdekken met vochtige doek en ca. 2 uur op warme plaats laten rijzen tot volume verdubbeld is. Bakvorm inveten. Deeg opnieuw doorkneden en in vorm leggen.Afdekken met vochtige doek, en nog ca. 1 uur laten rijzen tot volume bijna verdubbel is. Oven voorverwarmen op 175 graden - gasstand
3. In kopje ei loskloppen. Brood bestrijken met ei. Sesamzaadjes eroverstrooen of amandelen erindrukken. Brood in midden van oven in ca. 40 minuten goudbruin en gaar bakken. Brood ca. 15 minuten in vorm laten afkoelen. Daarna uit vorm nemen en op taartrooster verder laten afkoelen.
Grieks Nieuwjaarsbrood is een recept van Smulweb.nl