Vul de kalkoen door de vulling vanaf de nek richting borst onder het vel te schuiven (niet te vast aandrukken, want de vulling zet wat uit); zet de huidflap van de nek vast met een prikkertje en stop de rest in de lichaamsholte. Smeer de kalkoen in met boter, doe er zout en peper naar smaak op en leg hierover de plakken vet spek. Leg een paar grote stukken aluminiumfolie in een braadslee, leg de kalkoen erop en pak hem in het folie in. Bak een kalkoen van 4 1/2 kg 30 minuten op 220 C en dan 2 1/2-3 uur op 175 C. Verwijder daarna het folie en het spek, zet de oven op 200 C en laat de kalkoen in ca 40 minuten bruin worden. Gedurende deze periode moet het vlees steeds worden bedropen. Haal de kalkoen uit de oven en laat hem voor het aansnijden nog even staan. Het braadvocht kunt u als jus gebruiken; giet het in een grote sauspan, schep het meeste vet eraf, roer er twee eetlepels bloem door, schenk er een beetje kippenbouillon bij en laat de saus op een zacht vuurtje inkoken. Lekker met gepofte of (echt engels) geroosterde aardappels (geschilde hele aardappels in de oven gaar roosteren) en natuurlijk veenbessen compote