Laat het spek en de ui aanstoven in wat boter, voeg de aardappelblokjes toe en bak 10 minuten op een zacht vuurtje onder af en toe omscheppen. Overgiet met de wijn en laat bijna volledig inkoken. Zet opzij. Schraap lichtjes de korst van de Reblochon met een mes. Snij de kaas horizontaal in 2 plakken en zet opzij. Warm de oven voor op 220? C. Beboter een ovenschotel en verdeel er het aardappelmengsel in. Giet er de room over en schik de twee Reblochon-helften erop, met de korst naar boven. Dek de schotel af met een blad aluminiumfolie en schuif hem in het midden van de oven. Laat 15 a 20 minuten bakken. Haal de schotel uit de oven en zet de oven op grill-stand. Verwijder de kaaskorst (de kaas is gesmolten en in de schotel gelopen). Meng alles voorzichtig door elkaar met een vork en kruid bij met wat zout indien nodig. Zet de schotel nu onder de grill en laat gratineren tot de korst goudbruin is.
Kaas-spek-aardappel-roomschotel is een recept van Smulweb.nl