Spreid de noten uit in een braadpan of op een bakblik en rooster ze 10 minuten in de oven. Probeer of ze gaar zijn door een hazelnoot met een schone theedoek af te wrijven; het vel moet gemakkelijk loslaten. (Is dat niet het geval, rooster de noten dan nog 2 minuten.) Wrijf alle gare noten af in de theedoek en laat ze op kamertemperatuur afkoelen. Maal de noten met de suiker en de boter in een keukenmachine of blender tot een grof gehakt geheel. Zet het notenmengsel even weg. Verwarm de grill voor. Schil de peren, halveer ze in de lengte en verwijder de klokhuizen. Wrijf de peren dan onmiddellijk in met de halve citroen om verkleuren te voorkomen. Leg de halve peren met de platte kant omhoog in een groot, ondiep bakblik. Besprenkel ze met het citroensap en bestrooi ze met het notenmengsel. Laat de peren daarna ongeveer 2 minuten gratineren onder de hete grill tot het strooisel goudbruin is en borrelt.