Was de artisjokken. Snijd de stengels zo dicht mogelijk bij de bodem af,zodat de artisjok rechtop blijft staan. Verwijder de lelijke bladeren en knip de bladpunten bij. Doe het water in de pan,zet de pan op een matig vuur. Doe de artisjokken in een pan en strooi er wat zout over. Kook de artisjokken in 40 minuten gaar. Haal de artisjokken uit de pan met een schuimspaan en laat ze even uitlekken in een vergiet. Meng de mayonaise,het citroensap en de azijn en schep deze saus in 2 bakjes. Zet op beide borden een artisjok,met een bakje saus ernaast. Van een artisjok eet je 2 delen:de bloemblaadjes en het hart. Je trekt de blaadjes een voor een uit de bloem en doopt de onderkant in de saus. Je zuigt het zachte gedeelte uit de onderkant. Zo ga je door tot alle blaadjes op zijn. Schraap je de haren(het hooi)er af en gooi ze weg. Je eet het zachte gedeeltje op met de saus. En smullen maar!. Variatie: Je kunt artisjok ook eten met boter,peper en zout.