Doe het water, bloem, suiker, zout en gist in de broodbakmachine in de volgorde welke door de handleiding wordt aangegeven. Zet de machine op de stand "Deeg" (Dough). Laat het programma lopen. Vul een ruime pan met 3 liter water, roer hier de 40 g suiker doorheen en laat het aan de kook komen. Verwarm de oven voor op 190° C. Bestrooi een vlakke oppervlakte met wat bloem en verdeel het deeg in 9 gelijke stukken. Rol elk stuk deeg tot een bal, duw hem platter. Maak met je duim een gat in het midden van de platgeslagen bol en maak het gaatje wat groter. Doe dit met alle deegstukken. Leg een schone doek over het deeg en laat het nog even 10 minuten rusten. Laat de bagels ongeveer 1 koken in de pan met water en suiker. Draai de bagel na 30 seconden om. Dep de bagels voorzichtig door en bestrijk deze met het eiwit en besprengel het eventueel met bijv. sesamzaad of maanzaad. Leg de bagels op een bakplaat met bakpapier en bak deze in ± 20-25 minuten mooi bruin.