Verhit een wok of een diepe koekenpan. Voeg de olie toe en, als deze heet is, de uien en fruit ze op middelheet vuur tot ze glazig zijn. Doe het krabvlees en de ham erbij en bak nog 2 minuten, zonder deksel, tot deze warm zijn. Voeg de gekookte rijst toe, verhit en roer, dan deksel erop en laat ongestoord ca.5 minuten bakken totdat de rijst door en door warm is. Voeg de waterkastanjes toe. Breng de eieren op smaak met zout en peper en schenk ze in een holletje in het midden van de rijst. Roer rond de kanten, tot de eieren beginnen te stollen, roer ze dan van het midden naar de buitenkant zodat ze snel stollen, maar nog vochtig zijn. Voeg de drie sausjes en de passata toe aan de rijst, dan de lente-uitjes. Meng alles snel door de hete rijst. Knip voor het serveren de peterselie en strooi dit over het gerecht. Dien warm op terwijl het ei nog romig is: het mengsel kookt nog even verder op de schaal. Variaties: Snijd voor het bereiden van de gebakken rijst met gerookte vis, de gerookte steur of heilbot in stukken en vervang de krab hiermee. Snijd de prosciutto in plakken en vervang de ham. Knip het bieslook en gebruik het in plaats van de peterselie. Ga verder zoals in het hoofdrecept en houd dezelfde sausjes. De gebakken rijst met kip, gerookte vis en schaal- en schelpdieren en dragon is buitengewoon geschikt voor overgebleven geroosterde kip. Snijd de kip in dunne reepje, ga dan door met het recept, de ham vervangend door de kip, de gerookte oesters, mosselen of paling in plaats van de krab en de geknipte dragon in plaats van de peterselie. Gebruik dezelfde sausjes als in het hoofdrecept.
Klassieke Kantonese Gebakken Rijst is een recept van Smulweb.nl