150-175 gram droog kokende (Basmati) rijst 1 tablet voor kippenbouillon 1 theel. scherpe kerriepoeder (type Madras) 1 theel. mosterdmeel/poeder (Colmans&prime ) 1/2 theel. djahe (gemberwortelpoeder) 1 theel. ketoembar (gemalen korianderzaad) 1 theel. kurkuma (geelwortelpoeder) 2 eetl. (zonnebloem)olie 2 theel. limoen- of citroensap 1 theel. rasp van sinaasappelschil 150 gram gekookt kippenvlees 100 gram gekookte ham dikke plakken 2 sinaasappels 1/2 appel zachtzuur zoals Granny Smith 8-12 lychees gepeld eventueel uit blikje ca. 75 gram rucola of waterkers Breng voor de rijst 6 deciliter water aan de kook. Laat het bouillontablet in het water oplossen. Roer met 2-3 eetlepels koud water een glad mengsel van mosterdmeel, kerriepoeder, djahe, ketoembar en kurkuma. Roer het mengsel door de kokende bouillon. Voeg de rijst er aan toe. Roer alles krachtig door. Kook de rijst zoals op de verpakking is aangegeven. Laat de gekookte rijst even op een zeef uitlekken. Doe de uitgelekte rijst terug in de pan waarin ze werd gekookt. Plaats de pan, met het deksel er op boven de reeds uitgeschakelde warmtebron. Roer met een (vlees)vork het mengsel van olie, 1 theelepel limoen-of citroensap en de sinaasappelrasp door de hete rijst. Stort de rijst in een bolzeef en laat de rijst uitlekken en volkomen koud worden. Snijd het kippenvlees en de ham in minuscule blokjes of in smalle reepjes. Schil de sinaasappels zo dik af dat ook de witte onderhuid wordt weggenomen. Snijd de partjes tussen de vliezen uit, halveer ze en neem eventueel aanwezige pitten weg. Neem de klokhuisdelen uit het vruchtvlees van de appel weg. Snijd de appel in twee parten. Snijd de parten in dunne plakjes en vervolgens in smalle reepjes (lucifers). Sprenkel er 1 theelepel limoen- of citroensap over. Snijd het vruchtvlees van de lychees in kleine stukjes. Schep kippenvlees, ham, sinaasappels, appel en lychees zo luchtig mogelijke, met een vork, door de koude rijst.
Hartige Rijstsalade Met Vruchten is een recept van Smulweb.nl