Was de tomaten en snijd ze in vieren, pel en snipper de ui, snijd de steeltjes van 3 takjes peterselie. Doe deze ingredienten met de lavas, het laurierblad, de tijm en de bouillon in een pan. Breng het vocht aan de kook en laat de soep zachtjes ca. 20 minuten koken. Was intussen de prei en snijd het witte en lichtgroene deel in smalle ringen. Snipper de resterende peterselie. Breng het gehakt op smaak met zout, peper en een beetje peterselie en draai er kleine balletjes van. Verwijder het laurierblad en het takje tijm uit de soep. Pureer de soep in een foodprocessor of met een roerzeef en schenk de soep terug in de pan. Voeg de prei en de gehaktballetjes toe en laat ze in 5-7 minuten gaar worden. Bind de soep eventueel met allesbinder. Breng de soep op smaak met zout en peper en strooi de rest van de peterselie erover.
Tomaten-Preisoep Met Balletjes is een recept van Smulweb.nl