Het varken van binnen en van buiten inwrijven met een mengsel van het zout en de peper, daarna met de olie insmeren. In de bek een prop aluminium stoppen en de aoren bedekken met aluminiumfolie anders verbranden ze. Het speen varken op het rooster van de oven leggen met de braadslee eronder in de voorverwarmde oven schuiven. Ca. 2? uur braden. Af en toe zure room erop scheppen. Intussen de lever afspoelen en droogdeppen en velletjes en spiertjes afsnijden. Boter in een koekepan verhitten en de lever aan beide kanten 4 minuten bakken en laten afkoelen. Dan ik dobbelsteentjes snijden. Eieren pellen en ook in dobelsteentjes snijden. Lever, eieren en braadvet (van de lever) vermengen met wat kant en klare boekweitgrutten en de laatste 30 minuten met het speenvarken mee laten braden. De overige zure room met dille en bieslook vermengen en op smaak brengen met zout en peper en in een sausschaaltje overdoen.
Speenvarken In De Oven is een recept van Smulweb.nl