2 Zet een klein rooster waar de kip goed op past op de bodem van een pan. Voeg water tot dat niveau toe. Leg de kip op het rooster en breng het water aan de kook. Dek goed af, temper het vuur en laat de kip 15 min. stomen. Vuur uitdraaien en de kip afgedekt 15 min. laten rusten. Doe de kip in een schaal. 3 Was de pan en leg er 3 of 4 grote stukken aluminiumfolie in. Maak de schil en steranijs met een stamper en vijzel of deegroller fijn tot het formaat van broodkruimels. Verkruimel ze eventueel in de keukenmachine. Voeg vijfkruidenpoeder en suiker toe en verspreid dit over de folie. 4 Zet het rooster weer in de pan en de kip erbovenop. Zet de pan op een matig vuur en dek hem goed af zodra de specerijen beginnen te walmen. Zet het vuur laag en rook de kip 20 min. Controleer of hij gaar is door met een vleespen in een dij te prikken. De sappen moeten helder zijn. Haal de kip uit de pan en hak hem op Chinese wijze. Onthoud dat de hitte die in de laatste stap vrijkomt heel intens moet zijn. Laat de pan op het fornuis eerst goed afkoelen zodra de kip eruit is.
Gerookte Vijfkruidenkip is een recept van Smulweb.nl