Rasp de nootmuskaat. Pureer 4 uien zeer fijn in de blender met een beetje water, ½ teentje knoflook en 3 cm gemberwortel. Snijd de runderlappen in kleine stukken. Doe alles in een pan, voeg water en bouillonblokje toe. Laat ongeveer 15 minuten stoven. Giet het vlees in een vergiet en bewaar het vocht. Verhit in een braadpan een ruime hoeveelheid zonnebloemolie. Frituur hierin het gestoofde vlees goed bruin. Laat het vlees uitlekken op keukenpapier. Verwijder de stelen van de thaia-bladeren en snijd de bladeren fijn. Kook ze met een snufje zout in een pan met ruim water. Giet de bladeren zodra ze zijn geslonken af in een vergiet en laat goed uitlekken. Verhit in een andere pan de (palm)olie. Voeg hieraan het apart gehouden stoofvocht toe. Laat het 10 minuten pruttelen, voeg dan de gezeefde tomaten en de tomaten in blik toe en ½ fijngesneden Madame Jeanettepeper waarvan de zaadjes zijn verwijderd. Voeg het gefrituurde vlees toe, wat grof gesneden ui en de laurierbladeren. Laat het geheel ca. 20 minuten sudderen en breng op smaak met zout en peper. Voeg de uitgelekte thaia-bladeren pas aan het einde toe. Snijd de yam in plakken, kook deze in een pan ruim water. Snijd de plantains in plakken en voeg deze na 15 minuten toe (in totaal kookt de yam dus 30 minuten).
Ghanese Runderstoofschotel Met Yam is een recept van Smulweb.nl