Meng de gist met het water. Als je droge gist gebruikt voeg dan een lepel suiker toe en zet het op een warme plaats tot het gaat schuimen. Los 50 gr suiker en het zout op in de melk. Voeg hierbij rum, essence en de opgeloste gist. Zeef de bloem in een kom, maak een kuilte in het midden. Voeg het gistmengsel, het ei en 75 gr zachte boter, alsmede de vruchten en de noten toe. Meng of kneed dit 10 minuten met de hand of 4-5 minuten met een electrische mixer met deeghaken. Doe het deeg in een kom, dek af met plasticfolie dat je eerst met olie invet (of een natte theedoek) en laat het op een warme plaats rijzen tot het volume verdubbeld is; ongeveer 2 uur. Sla het deeg in elkaar, kneed het en rol het uit tot een rechthoek van ca. 30 x 20 cm. Smelt de overgebleven boter en strijk dit over het deeg. Strooi er dan de rest van de basterdsuiker overheen. Vouw een lange kant over het midden en de andere lange kant weer over het gevouwen deel heen. Druk vast, denk ook aan de uiteinden. Leg de stol op een ingevette bakplaat en bestrijk met gesmolten boter. Laat nogmaals tot het dubbele volume rijzen. Bak 45 minuten in een voorverwarmde, hete oven (190 graden) tot de stol mooi bruin is. Op een rooster laten afkoelen. Voor gebruik dik bestrooien met gezeefde poedersuiker. In dunne plakken serveren. Geef er boter bij.
Kerststol Uit Duitsland is een recept van Smulweb.nl