De dag van tevoren de erwten in water weken. Ze laten uitlekken, opnieuw met gezouten water overgieten, het natriumcarbonaat, de ui en het knoflook bijvoegen. 2 uur (40 minuten in de snelkookpan) laten koken in een pan met deksel. De groenten schoonmaken. 4 a 5 liter water aan de kook brengen. Het vlees, de groenten (de kruidnagels worden in de uien geprikt), het knoflook, het kruidentuiltje en de kruiden bijvoegen. Opnieuw aan de kook brengen en afschuimen. Afdekken en op een klein vuurtje 2 uur (40 minuten in de snelkookpan) laten stoven. Dan de chorizo bijvoegen en nog 1 uur (20 minuten in de snelkookpan) laten sudderen. Het savooikooltje gedurende 10 minuten blanceren in kokend water en dan nog 45 minuten in gezouten water gaar laten worden. De rijst opzetten in 2 maal zijn volume bouillon (kookvocht van het vlees), afdekken en ongeveer 20 minuten zachtjes laten koken tot de rijst al het vocht opgeslorpt heeft. Vooraleer op te dienen, het vlees en de groenten uit de pan nemen en de bouillon ontvetten. De bouillon afzonderlijk opdienen, het vlees en de groenten op een schotel schikken (de uitgelekte kool in partjes snijden), de uitgelekte erwten, de rijst en de toemaatjes eveneens afzonderlijk opdienen. Een tip: als je de groenten graag heel houdt, dan kook je ze minder lang (1 uur). Maar om de bouillon toch voldoende smaak te geven, doe je er best aan een deel van de groenten van bij het begin te koken. Je dient dan gewoon de minder gaar gekookte groenten op bij de hutsepot.