De mosselen enkele keren goed onder koud stromend water afspoelen. Geopende exemplaren weg gooien. De prei en de worteltjes schoon maken en beide in grove stukken hakken. De peterselie wassen en droog slaan. Alle groenten in een ovenvaste schaal van tenminste 3 liter inhoud leggen, de mosselen erover verdelen en de wijn toevoegen. Het geheel (afgedekt) in 4-6 minuten op 100% aan de kook brengen en vervolgens (afgedekt) in 6-9 minuten op 70% gaar koken. De mosselen tussendoor een paar keer opschudden. De mosselen boven een zeef laten uitlekken. Het kookvocht opvangen en van de helft van de mosselen de schelpen verwijderen. Intussen het venkelknolletje schoon maken en met het venkelgroen klein snijden. De ui en de knoflook pellen, de ui in ringen snijden en de knoflook uitpersen. De boter in een ovenschaal van tenminste 2 liter inhoud (onafgedekt) in 1 minuut op 100% laten smelten, de ui, knoflook, Italiaanse kruiden erdoor scheppen en alles (onafgedekt) in 1-2 minuten op 100% glazig fruiten. De venkel (zonder groen) toevoegen en (onafgedekt) in 4-6 minuten op 100% gaar smoren. De gepelde tomaten met de groenten aan het mosselvocht toevoegen. Eventueel met water aanvullen tot 1 liter en alles in ca. 5-7 minuten op 100% aan de kook laten komen. De mosselen met het venkelgroen en de verkruimelde bouillontabletten toevoegen, de soep kort op 100% doorwarmen en eventueel met maizena binden. Vlak voor het serveren op smaak brengen met zout en peper.
Italiaanse Mosselsoep is een recept van Smulweb.nl