Kook de gewassen spinazie met aanhangend vocht tot het ingeslonken is, voeg wat zout toe en laat dan uitlekken en afkoelen. Bak gehakt rul (liefst in eigen vet) en kruid het met zout en peper. Voeg dan de gesnipperde ui toe en de gesneden rode peper (met of zonder zaadjes). Pers de tenen knoflook uit en voeg deze ook toe. Doe de afgekoelde spinazie erbij en roer goed door. Als laaste voeg de tomatenpuree toe en laat het even kort bakken, dit om de zurige smaak tegen te gaan. Laat de vulling afkoelen en doe dan pas de vulling in de bakvorm. Het handigst is dan ook de vulling te maken als het deeg nog moet rijzen, dan heeft het voldoende tijd om af te koelen. Doe de afgekoelde vulling in de bakvorm en leg dan de afgedekte lap deeg bovenop de vulling. Probeer de rand voorzichtig dicht te plakken en bestrijk dan de bovenkant met losgeklopt ei. Prik met een vork wat gaatjes over de deeglap anders gaat het tijdens het bakken bol staan. Als je voorzichtig prikt zie je niets meer terug van de gaatjes die gemaakt hebt. Bak het nu in het midden van de oven totdat het goudbruin is.
Pasta con spinaci e pancetta con mozzarella (Pasta met spinazie, spek en mozzarella) & Insalata die fagioli e tonno (Salade witte bonen met tonijn)