Doe de schoongeboende mosselen in een pan, schenk er 1 dl witte wijn bij en sluit de pan goed af. Kook de mosselen ongeveer 5 minuten tot ze open zijn. Schud de pan regelmatig. Laat de geopende mosselen iets afkoelen, neem ze dan uit de schelp. Zeef het kookvocht door een fijne zeef. Schenk een deel van het kookvocht over de mosselen tot ze onderstaan; de mosselen drogen dan niet uit. Verhit de olijfolie in een grote pan en bak hierin de ui, prei, wortel en venkel op een laag vuur 10-15 minuten, de groenten mogen niet kleuren. Voeg de knoflook, tomaat, tijm, laurier, peterselie, 1 dl witte wijn, visbouillon en 3-4 dl water toe. Breng alles aan de kook en schep het schuim regelmatig weg. Voeg daarna de saffraan en wat zout toe en laat de soep afgedekt ? 30 minuten zachtjes koken. Roer de creme fraiche erdoor, breng de soep op smaak met zout en peper. Roer de mosselen met het kookvocht en de tijm door de soep.